TŁUSTY CZWARTEK

Tłusty czwartek – w kalendarzu chrześcijańskim ostatni czwartek przed wielkim postem. Tłusty czwartek rozpoczyna ostatni tydzień karnawału. W Polsce wedle tradycji, w tym dniu dozwolone jest objadanie się.

Staropolskie przysłowie mówi: Powiedział Bartek, że dziś tłusty czwartek, a Bartkowa uwierzyła, dobrych pączków nasmażyła. Aby tradycji stała się zadość kadra Centrum Kształcenia Zawodowego Zespołu Szkół Rolniczo-Technicznych przy współpracy z obsługą kuchni postanowiła pielęgnować tradycję tłustoczwartkową. Panie połączyły siły i przygotowały pyszne pączki oraz faworki.

Z okazji słodkiego święta zamieszczamy kilka ciekawostek  “pączkowe ciekawostki

1. W zwykły dzień przeciętna piekarnia sprzedaje około 500 pączków, w tłusty czwartek – nawet 30 tysięcy.
2. Zwyczaj jedzenia pączków w tłusty czwartek w Polsce sięga XVII wieku,  dawniej jadano je nie na słodko, lecz ze skwarkami, smażone tak, aby były jak najbardziej tłuste. Miał to być sposób najedzenia się “na zapas” przed 40-dniowym postem.
3. Jak wygląda idealny pączek? Według cukierników minimum 400 kalorii, 55-70 gramów wagi, zrobiony  z ciasta drożdżowego i usmażony na smalcu.
4. Jak spalić jednego pączka?  – wystarczy 46 minut szybkiego marszu, 57 minut mycia okien lub godzinę  i 39 minut pisania na komputerze.
5. Podobno nie da się zjeść pączka bez oblizywania ust – spróbujcie sami.

Pozdrawiamy  Kadra ZSRT


,,Zdalne Gotowanie”

Po podsumowaniu połowy roku szkolnego w Centrum Kształcenia Zawodowego w ZSR-T w Zwoleniu nadszedł czas refleksji na temat osiągnięć kulinarnych naszych uczniów – przyszłych kucharzy. W tych trudnych czasach przyszło nam się zmierzyć z zajęciami praktycznymi w formie zdalnej. Uczniowie klas branżowych trud ćwiczeń kulinarnych wzięli na swoje barki i postanowili zmierzyć się z gotowaniem w domowym zaciszu. Serdecznie dziękujemy rodzicom za udostępnienie kuchni swoim pociechom. Cierpliwość, jaką Państwo okazujecie swoim dzieciom zasługuje na uznanie. Cieszymy się z każdej wykonanej potrawy. Naszym uczniom gratulujemy samodyscypliny oraz zaangażowania podczas zmagań kulinarnych. Przygotowane potrawy wyglądają naprawdę  znakomicie. Oto kilkaz przesłanych prac adeptów sztuki kulinarnej.

Nauczyciele zawodu


Konkurs kulinarny „PASJA SMAKÓW- RYBY SMACZNE RYBY ZDROWE I DESERY KOLOROWE”

W dniu 28.11.2019r w Zespole Szkół Spożywczych i Hotelarskich w Radomiu odbył się po raz szósty konkurs kulinarny „PASJA SMAKÓW- RYBY SMACZNE RYBY ZDROWE I DESERY KOLOROWE”. W konkursie wzięło udział 10 drużyn jednoosobowych. Naszą szkołę reprezentowała Aleksandra Żydek uczennica drugiej klasy wielozawodowej.
Zadaniem podczas zmagań kulinarnych było wyfiletowanie dwóch pstrągów oraz wykonanie z nich zakąski a także przygotowanie deseru z wykorzystaniem składnika obowiązkowego jakim był szpinak i ser biały twarogowy.
Aleksandra przygotowywała pstrąga z musem z mango na rukoli oraz babeczki szpinakowe „leśny mech”.
Wykonanie potraw oceniało 4 jurorów. Wszyscy uczestnicy prezentowali bardzo wysoki poziom swoich umiejętności kulinarnych. Mimo iż nie wszystkim udało się zdobyć miejsce na podium to i tak wszyscy są zwycięzcami.


Centrum Kształcenia Zawodowego

W Centrum Kształcenia Zawodowego w ZSR-T w Zwoleniu młodzież szkoląca swój warsztat kucharski przygotowała muffiny czekoladowe. Uczennice mieszkające w internacie poprzez słodki prezencik uczciły Dzień Chłopaka. Młodzi adepci kulinariów bardzo starali się i dołożyli wszelkich starań aby wypieki prezentowały się i smakowały jak najlepiej.

CENTRUM KSZTAŁCENIA ZAWODOWEGO W ZSR-T W ZWOLENIU

    Centrum Kształcenia Zawodowego w Zespole Szkół Rolniczo-Technicznych im. Bohaterów Walki z Faszyzmem w Zwoleniu prowadzi dokształcanie teoretyczne młodocianych pracowników – uczniów zasadniczych szkół zawodowych. Młodzież ucząca się w klasach wielozawodowych realizuje kształcenie ogólne w szkołach macierzystych, kształcenie praktyczne u pracodawców lub w Centrach Kształcenia Zawodowego, a kształcenie zawodowe teoretyczne w czasie czterotygodniowych turnusów. Placówka realizuje kształcenie teoretyczne w zastępujących zawodach: kucharz, fryzjer, sprzedawca, stolarz, operator obrabiarek skrawających, cukiernik. Podczas realizacji kursu młodzież dokształcająca się ma możliwość zakwaterowania w Internacie.

Więcej informacji pod numerem telefonicznym szkoły (tel. (48) 676 20 34)




Witamy  na stronie Zespołu Szkół Rolniczo-Technicznych w Zwoleniu

Pierwszy budynk ZSR-T w Zwoleniu


Tutaj tradycja spotyka się z nowoczesnością

Maj 2021
P W Ś C P S N
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31