WARSZTATY NAUKOWE DLA NASZYCH UCZNIÓW

     Uczniowie naszej szkoły kształcący się w zawodzie technik rolnik już po raz drugi w tym roku szkolnym uczestniczyli w warsztatach naukowych, organizowanych przez Instytut Uprawy Nawożenia i Gleboznawstwa w Puławach.

     W dniu 9 września klasa II b/c wzięła udział w Dniu Kukurydzy, zorganizowanym w RZD Kępa (gospodarstwo Osiny). Podczas spotkania referat dotyczący emisji gazów cieplarnianych z rolnictwa wygłosił prof. dr hab. Jan Kuś, a na temat innowacyjnej technologii uprawy kukurydzy mówił dr Piotr Ochal. Na polu doświadczalnym kilkanaście firm hodowlanych i nasiennych prezentowało około 100 odmian kukurydzy o różnych kierunkach użytkowania i wczesności dojrzewania. Ponadto swoje produkty przedstawiły firmy produkujące nawozy, środki ochrony roślin, maszyny, narzędzia do uprawy, siewu i pielęgnacji kukurydzy. Uczniowie mogli zapoznać się z najnowszymi odmianami kukurydzy, zobaczyć zbiór kukurydzy, pracę mulczera, zakiszanie ziarna w rękawach oraz siew pasowy za pomocą siewnika Mzuri i Gaspardo. Podczas warsztatów towarzyszyła nam upalna pogoda.

     Kolejne warsztaty naukowe dla uczniów szkół rolniczych w IUNG w Puławach odbyły się w dniu 29 listopada 2016 r. pt. „Ocena gleb użytkowanych rolniczo z uwzględnieniem prawidłowego funkcjonowania ekosystemów glebowych oraz wskazanie działań zapobiegających procesom degradacyjnym”.

     W warsztatach wzięło udział 15 uczniów z klas: I c, II b/c i III c. Byliśmy jedną, z czterech szkół rolniczych, które zostały zaproszone. Uczniowie mieli możliwość zapoznania się z funkcjami gleby, bioróżnorodnością w rolnictwie, zagrożeniami gleb m.in. erozją wodną i utratą materii organicznej. Dodatkowo pracownicy Zakładu Mikrobiologii Rolniczej oraz Zakładu Gleboznawstwa Erozji i Ochrony Gruntów zaprezentowali nam nowoczesne laboratoria oraz bieżące prace w nowo otwartym Innowacyjnym Centrum Badań Rolniczych (INCBR). Najciekawsze dla uczniów były ćwiczenia, podczas których uczniowie samodzielnie wyizolowali DNA z materiału roślinnego – z owocu kiwi.

    Warsztaty naukowe, w których uczestniczyła nasza młodzież były bardzo ciekawe. Dzięki nim uczniowie nabyli nową wiedzę i umiejętności .

Organizator i opiekun wyjazdów – Bożena Sowińska




Witamy  na stronie Zespołu Szkół Rolniczo-Technicznych w Zwoleniu

Pierwszy budynk ZSR-T w Zwoleniu


Tutaj tradycja spotyka się z nowoczesnością

Stowarzyszenie absolwentów i Sympatyków ZSR-T w Zwoleniu Stowarzyszenie Absolwentów i Sympatyków ZSR-T w Zwoleniu



Lipiec 2017
P W Ś C P S N
« Maj    
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31